Keni pyetur ndonjehere veten se pse numrat e makines llogaritese dhe telefonit jane komplet te kunderta ?

62

Nëse keni vënë re me kujdes ne tastierën e telefonave dhe makinen llogaritese jane komplet te kunderta.

Sic mund ta shihni ndërsa telefonat kanë 1-2-3 në rreshtin e pare më të lartë, ndersa makinat llogariteset kanë 7-8-9.

Cila është arsyeja për këtë?

A ka ndonjë përparësi të veçantë?

Apo ndonjë arsye psikologjike? 

 

1. Në fillim të viteve 1900, telefonat rrotullues erdhën në SHBA.

Telefonat kishin numrat 1 deri në 9 në mënyrë sekuenciale, ndërsa 0 ishte vendosur pas 9.

2. Telefonat me tastiera erdhën në vitet ’60.

3. Telefonat me prekje nuk ishin ende në dispozicion të publikut.

Gjatë kësaj kohe, u kryen disa studime për të gjetur se cila renditje e numrave minimizon shanset e gabimit gjatë formimit të numrit transmeton publialb.com.

4. Sipas Gazetës së Psikologjisë së Aplikuar

Njerëzit zakonisht rregullojnë shkronjat si dhe numrat në të njëjtën mënyrë që lexojnë.

5. Kombinimet e shumta

Kompanitë kuptuan se kishte 9 ^ 9 kombinime të mundshme, që është e barabartë me 387420489. Kjo është e madhe!

6. Por ato logjike janë më pak

Megjithëse numri i kombinimeve është shumë i madh, kjo nuk do të thotë që ju do t’i telefononi të gjithë, kështu që ata testuan vetëm ato logjike.

7. Bell Labs zhvilloi një studim në vitet 1960

Ata zbuluan se shumica e njerëzve preferonin vendosjen horizontale të dy rreshtave të butonave. Ky dizajn minimizoi gabimet dhe ishte gjithashtu më i shpejti transmeton publialb.com.

8. Texas Instruments krijoi prototipin e tij të parë të llogaritësve të makinës në vitin 1967.

Rreshtin e pare lartë kishin numrat 7-8-9. Ata e ndoqën këtë metodë që nga makinat e mëparshme të shkrimitdhe duke e ndjekur të njëjtin model.

9. Aktualisht, makinat llogaritëse dhe telefonat kanë dy sisteme të veçanta të tastierës dhe njerëzit janë pershtatur me se miri me ta. /publialb.com