Ja kush janë 20 qytetet më të populluara në të gjithë globin.

22

Qytetet si New York, Pekin dhe Tokio njihen për mbi popullimin e tyre. Fotografitë e turmave masive me njerëz përshkruajnë banorët e këtyre qyteteve duke ecur nëpër rrugë për të marshuar në parada dhe madje edhe të ulur në trafik.

Ne të gjithë e dimë se këto qytete kanë popullsi gjigante, por a e dini se sa të populluar janë? Statistikat e Kombeve të Bashkuara japin detaje për qytetet më të populluara në botë, si dhe parashikimet e rritjes së popullsisë për vitin 2030.

Ja kush janë 20 qytetet më të populluara në të gjithë globin.

20.Rio de Janeiro, Brazil

Popullsia: 12,981,000

Klima e Rio de Janeiro është e këndshme gjatë gjithë vitit, edhe pse qyteti është i mbushur me njerëz veçanërisht në muajt e ngrohtë, dhe gjatë sezonit të festës së karnavaleve në shkurt.

Plazhi Copacabana është një nga vendet më të populluar me vendas dhe turistë.

19.Guangzhou, Guangdong, Kinë

Popullsia: 13,070,000

Ndodhet pranë lumit Pearl në veriperëndim të Hong Kongut, Guangzhou është qyteti i tretë më i madh në Kinë.

Qyteti i ngushtë me një port të madh është një nga qytetet më të mëdha tregtare dhe prodhuese të Kinës, duke mbajtur miliona punëtorë nga i gjithë vendi.

18.Manila, Filipine

Popullsia: 13,131,000

Kryeqyteti i Filipineve është i njohur për industritë bankare dhe të tregtisë. Porti i Manilës është porti më i madh në vend, duke shërbyer në industrinë e anijeve të Filipineve.

17.Lagos, Nigeri

Popullsia: 13,661,000

Lagos është kryeqyteti tregtar i Nigerisë, dhe është gjithashtu një nga qytetet më të mëdhenj në Afrikë. Projektet e OKB-së thonë se popullsia e Lagos do të rritet në 24,239,000 deri në vitin 2030.

16.Chongqing, Kinë

Popullsia: 13,744,000

Duke pasur parasysh afërsinë me lumin Yangtze, Chongqing është një qytet me një port të shquar dhe një qendër industriale në jugperëndim të Kinës qendrore.

Qyteti njihet si shtëpia e hekurit, çelikut dhe impianteve të tjera prodhuese, përveç burimeve natyrore si qymyri, gazi natyror dhe një shumëllojshmëri mineralesh. Këto burime dhe industri mbajnë punëtorë nga i gjithë vendi.

15.Stamboll, Turqi

Popullsia: 14,365,000

Përveç që është një qendër turistike që tërheq vizitorë nga e gjithë bota, Stambolli është qendra e ekonomisë së Turqisë.

Për më tepër Aeroporti i Ri i Stambollit është aktualisht në ndërtim e sipër dhe pret të trajtojë 150 milionë pasagjerë kur të hapet në 2018.

14.Kolkata (Calcutta), Indi

Popullsia: 14,980,000

Kolkata ndodhet në lindje të Indisë, pranë kufirit të Bangladeshit. Është kryeqyteti i shtetit të Bengalit Perëndimor.

Ka gjithsej 14 universitete në qytet që udhëhiqen nga qeveria e shtetit dhe i shërbejnë popullsisë lokale.

13.Buenos Aires, Argjentinë

Popullsia: 15,334,000

Si kryeqytet i Argjentinës, Buenos Aires është një qytet i rëndësishëm për shumë prej industrive kryesore të vendit, duke përfshirë turizmin, financat dhe prodhimin.

Pavarësisht popullsisë së vjetër dhe nivelit të ulët të lindjeve popullsia e qytetit pritet të rritet deri në 16,956,000 deri në vitin 2030.

12.Karaçi, Pakistan

It is commonly seen the public transport packed loaded in with the passengers than the capacity they are allowed to carry which causes accidents and ultimately the passengers fell prey to such negligence.

Popullsia: 17,121,000

Si kryeqytet ekonomik dhe industrial i Pakistanit, Karaçi është një qytet në rritje. Porti i Karaçit dhe Porti Bin Qasim ndodhen në qytet, dhe i shërbejnë industrisë së transportit dhe tregtisë së Karaçit.

Karachi pret një rritje të qëndrueshme të popullsisë deri në vitin 2030 me rreth 24,838,000 banorë.

11.Dhaka, Bangladesh

Popullsia: 18,237,000

Dhaka është një metropol në rritje në Bangladesh me një popullsi tepër të dendur. Me 44,500 njerëz për kilometër katror, Dhaka ishte qyteti më i populluar në botë që nga viti 2015.

10.New York-, SHBA

Popullsia: 18,604,000

Midis New Yorkut dhe afër Newarkut, New Jersey, është zona metropolitane më e populluar e këtij lloji në SHBA.

9.Al-Qahirah (Kajro), Egjipt

Popullsia: 19,128,000

Kajro shpesh imagjinohet si një qytet i lidhur ngushtë me historinë e lashtë egjiptiane, veçanërisht për shkak të vendndodhjes së piramidave të Gizës, por është gjithashtu një qytet kozmopolit.

Përveç industrisë së turizmit, Kajro është gjithashtu shtëpia e shumë spitaleve dhe universiteteve moderne.

8.Kinki M.M.A. (Osaka), Japoni

Popullsia: 20,337,000

Osaka, Japonia, ka një popullsi masive sot, ndonëse pritet të pakësohet deri në 19,976,000 në vitet 2030. Popullsia e qytetit ka rënë gjatë viteve të fundit, pjesërisht për shkak të nivelit të ulët të lindjeve. Megjithatë, popullsia e të huajve që shkojnë në Osaka është në rritje.

7.Ciudad de México (Mexico City), Meksikë

Popullsia: 21,157,000

Mexico City dhe zonë metropolitane që ofron një përzierje unike të kulturës antike dhe industrisë moderne. Qyteti nuk është vetëm shtëpia e Tenochtitlan, kryeqyteti i lashtë i fisit të Aztec, por është gjithashtu një qendër financiare latino-amerikane.

6.Pekin, Kinë

Popullsia: 21,240,000

Kina është shtëpia e katër prej qyteteve më të populluara në botë dhe Pekini vjen në vendin e dytë. Qyteti gjigant pritet të rritet me një popullsi të parashikuar prej 27,706,000 njerëz deri në vitin 2030.

5.São Paulo, Brazil

Popullsia: 21,297,000

Me një popullsi prej 22 milionë banorë, São Paulo, Brazil, është qyteti më i populluar në hemisferën jugore. Nga turizmi i shumtë, São Paulo është një qytet multi-kulturor me industri të ndryshme.

4.Mumbai (Bombei), Indi

Popullsia: 21,357,000

Është e lehtë të shohësh sa i populluar është Mumbai vetëm duke parë  fotot e transportit masiv të qytetit. Përveçse është një nga qytetet më të populluara në Indi dhe në botë, Mumbai është gjithashtu qyteti më i pasur në Indi, me pasurinë e tij të përgjithshme që vjen në 280 miliardë dollarë.

3.Shanghai, Kinë

Popullsia: 24,484,000

Si qyteti më i populluar i Kinës, Shanghai ka një reputacion si qytet shumë i populluar në të gjithë botën. Përveçse është një destinacion popullor turistik, Shangai është gjithashtu një qendër financiare dhe është shtëpia e portit më të ngarkuar të enëve në botë.

2.Delhi, Indi

Popullsia: 26,454,000

Dehli është një qytet në Indinë veriore. Zona urbane është qyteti i dytë më i populluar në botë dhe pritet të rritet në vitet e ardhshme.

Në fakt, deri në vitin 2030, projektet e OKB-së parashikojnë se popullsia e Dehli do të rritet me rreth 10 milionë njerëz.

1.Tokio, Japoni

Popullsia: 38,140,000

Që nga viti 2016, Tokio është qyteti më i populluar në Tokë. I njohur për dizajnin modern, përkushtimin ndaj teknologjisë së përparuar dhe rrugëve të mbushura me njerëz, Tokio ka kohë që ka pasur reputacionin e vendit më të populluar.

Ndërkohë OKB pret që Tokio të mbajë vendin e parë në aspektin e popullsisë deri në vitin 2030, popullsia e qytetit pritet të bjerë në 37,190,000 gjatë 13 viteve të ardhshme. (TIRANA TODAY)