11 gjëra që duhet të dini për gjendjen e tmerrshme të quajtur paraliza e gjumit

27
REKLAMA

Shumica e njerëzve do të jenë në dijeni të një çrregullimi të gjumit të quajtur paraliza e gjumit.

Ky është një kusht që shumica prej nesh vuajnë nga të paktën një herë në jetën tonë, nëse e kujtojmë apo jo.

Është një gjendje mjekësore ku një person, kur zgjohen, përjeton një ndjenjë paralizimi ose paaftësinë për të lëvizur ose për të folur, transmeton telegrami.org.

Ajo gjithashtu shoqërohet zakonisht nga hallucinacione, gjë që e bën situatën shumë më të frikshme. Këto janë 11 fakte që shikojnë në aspekte të ndryshme të paralizës së gjumit:Image result for sleep paralysis

# 11 Simptomat e paralizës së gjumit

REKLAMA

Disa studime kanë provuar vazhdimisht se njerëzit të cilët janë të lodhur, të stresuar ose të privuar nga gjumi kanë më shumë gjasa të përjetojnë paralizën e gjumit. Njerëzit janë duke u përpjekur për një kohë shumë të gjatë për të kuptuar pse njeri përjeton paralizën e gjumit, por nuk ka patur ndonjë shpjegim të vlefshëm për këtë.

Related image

# 10 Nuk ka rrezik real

Nuk ka mohuar se paraliza e gjumit është një përvojë e frikshme dhe e tmerrshme, por nuk ka rrezik real. Ajo nuk shkakton ndonjë dëm fizik në trup. Deri tani nuk ka pasur vdekje klinike. Ideja është të mashtrosh veten duke mos qenë të frikësuar sa herë që përjeton diçka të tillë. Tregoni veten se është vetëm një ëndërr dhe kjo nuk është reale. Mund të ndihet përgjithmonë, por sa më shumë që të mbeteni pozitiv, aq më pak e frikshme do të jetë. Siguri është çelësi!

Image result for sleep paralysis

# 9 Ju humbni kontrollin mbi trupin tuaj

Pa marrë parasysh se sa e vështirë përpiqeni, edhe në qoftë se jeni disi e vetëdijshme kur jeni në një gjendje paralizimi të gjumit, nuk mund ta zgjoni trupin tuaj. Disa njerëz mund t’i lëvizin gishtat e tyre ose të lëvizin gishtat e këmbëve ose muskujt e fytyrës. Kjo më në fund i ndihmon ata të zgjohen, por shumica e njerëzve duhet të presin me durim derisa të mbarojë. Gjendja e paralizës së gjumit mund të zgjasë nga 20 sekonda në disa minuta.

Image result for sleep paralysis

# 8 Raste historike të paralizës së gjumit

Studiuesit po përpiqen të shpjegojnë dhe kuptojnë këtë fenomen. Tekstet mjekësore persiane, të cilat datojnë në shekullin e 10-të, gjithashtu kanë llogari të paralizës së gjumit. Vëzhgimi i parë i paralizës së gjumit u bë nga një mjek hollandez në vitin 1664. Mjeku besonte se një grua 50-vjeçare po vuante nga ‘këqija’ dhe kjo u quajt deri në shekullin e 19-të. Përfundimisht, ajo u riemërua si ‘paralizë gjumi’ dhe pastaj ‘paralizë gjumi’.

Related image

# 7 Interpretimi i Fuselit për paralizën e gjumit

Një shembull i rëndësishëm historik i paralizës së gjumit mund të shihet në një pikturë të Rilindjes nga piktori zviceran Henry Fuseli. Demoni shfaq ndjenjën e presionit ekstrem në gjoks që një person ndjen kur përjetojnë paralizën e gjumit. Kjo pikturë është një nga veprat më të mira të Fuselit, percjell telegrami.org.

Related image

# 6 Kjo nuk është një sëmundje!

Dini që kjo NUK është një sëmundje dhe është 100% një dukuri e natyrshme. Paraliza e gjumit mund të ndodhë me të gjithë. Disa studime kanë zbuluar se shumica e njerëzve e kanë përjetuar këtë së paku një herë në jetën e tyre dhe ndoshta janë të pavetëdijshëm për këtë. Niveli i intensitetit të paralizës ndryshon nga personi në person. Të rriturit e rinj dhe njerëzit me një histori të sëmundjeve mendore kanë më shumë gjasa të përjetojnë paralizën e gjumit.

Related image

# 5 Makthe dhe halucinacione

Simptomat e paralizës së gjumit përfshijnë hallucinacione dhe ankthe. Megjithatë, këto janë ndryshe nga pamjet që shihni gjatë gjumit kur sytë tuaj janë të mbyllura. Këto hallucinacione ndodhin kur mendja juaj është e vëmendshme dhe ndihet e zgjuar. Kjo është ajo që e bën situatën dy herë më të frikshme sesa kemi qenë të kushtëzuar të mendojmë se duke parë është besimtarë. Ju ndjeni një ndjenjë të shtuar ankthi kur nuk jeni në gjendje të bërtisni ose të lëvizni.

Image result for sleep paralysis

 

# 4 Tregime popullore

Ka shumë histori popullore dhe legjenda nga e gjithë bota që flasin për këtë gjendje në kultura të ndryshme. ‘Kanashibar’, në Japoni, do të thotë të lidhemi me metal. Kinezët e njohin fenomenin e paralizës së gjumit si ‘shtypje fantazmë’ ndërsa njerëzit në SHBA e lidhin atë me rrëmbimet e të huajve. Në kulturën afrikane, ata e shoqërojnë paralizën e gjumit me ‘një djall që ngrijnë shpinën’, ku demonët kanë marrëdhënie seksuale me njerëzit në gjumin e tyre dhe zakonisht quhen Incubus ose Succubus.

Image result for sleep paralysis

# 3 Si ndodh

Paraliza e gjumit ndodh gjatë një prej këtyre dy tranzicioneve; kur jeni duke fjetur ose duke u zgjuar. Trupi duhet të hyjë në një gjumë REM (Sleep Rapid Movement Eye) dhe duhet të dalë prej saj. Paraliza e gjumit ndodh kur trupi juaj ka një problem duke e bërë këtë tranzicion. Kur ndodh ndërsa jeni duke fjetur, dihet si paralizë e gjumit “hipnagogjike”. Kur ndodh kur jeni në procesin e zgjimit, ajo njihet si paraliza e gjumit ‘hipnopompike’.

Image result for sleep paralysis

# 2 Ndjenja e vdekjes ngadalë

Paraliza e gjumit shoqërohet zakonisht nga një ndjenjë e dëshpërimit ose e tmerrshme. Është pothuajse sikur po vdes ngadalë. Kjo rezulton në një ndjenjë lehtësimi kur më në fund zgjoheni pothuajse sikur të jeni ngritur nga të vdekurit. Këto janë dy tregime për përvojat e tmerrshme të paralizës së gjumit siç u tha nga dy përdoruesit e Reddit:

“Unë e kisha paralizën time të parë të gjumit kur isha në shkollë të mesme, isha një i ri apo i vetmuar, unë fjeta në tavolinën time, ndërsa studioja, papritmas u bëra i vetëdijshëm për rrethinën time, mund ta shihja tryezën dhe librin tim. dhe kam lëvizur përreth, u përpoqa t’i thërrisja asaj, por nuk munda, as nuk mund ta lëvizja trupin tim “. – SocialJusticeTemplar, Reddit

“Unë kam qenë duke përjetuar paralizë gjumi kur isha në shkollë të mesme deri më tani për shkak të stresit. Unë them kick in Unë do të thotë unë mund të di ose mendojnë se PS time do të ndodhë.

Related image

“Si mund ta di?” “Epo, nëse e kupton shumë PS-në dhe nga” shumë “dua të them 3 herë në natë nëse unë jam me fat, ju mund ta dini, por më herët sot nuk e kam vërejtur. në mes të gjumit tim dhe këtë herë, gjithçka që përpiqem të bëj nuk funksionoi. Nuk munda të marr frymë, nuk mund të lëvizja + Unë isha në pozitën më të keqe të gjumit ndonjëherë.

“Sa herë që kam SP tim, unë normalisht do të llogarisja nga 1-10 dhe do të përpiqesha të pushoja ose kur të isha shumë e lodhur, rraskapitja ime rreh SP dhe unë bie mbrapa në gjumë. aq gjatë për t’u zgjuar, unë kam qenë aq i frikësuar dhe i dëshpëruar që kam mbytur në pështymën time të ndyrë! Unë mendova se ishte fund !!!!!!!! ”

– KiriAsu, Reddit

Image result for sleep paralysis

# 1 Shkenca pas saj

Kur fle, çfarë ndodh është se truri juaj i dërgon një komandë muskujt vullnetarë të trupit tuaj për t’u çlodhur dhe për të shkuar në një shtet të paralizës të njohur si Atonia. Kjo tenton të kufizojë lëvizjet tuaja fizike në ëndrrat tuaja të cilat ndihmojnë në parandalimin e trupit tuaj nga ndonjë lëndim i jashtëm. Në një çrregullim të sjelljes së gjumit ose të këqija, atonia nuk ndodh siç duhet dhe muskujt vullnetarë lëvizin ndërsa mendja mbetet në gjumë. Kjo është arsyeja pse kur njerëzit ecin ose flasin, ata nuk janë plotësisht në dijeni të asaj që po bëjnë. /Telegrami.org/

Related image

REKLAMA